petek, 23. november 2018

San Francisco - deveti del

San Francisco in bližnjo okolico smo spoznali, sedaj pa je čas, da gremo na "road trip" gledat skale, jezera, potoke, slapove in kanjone. Veliko se bomo vozili in malo pešačili. Čaka nas 1400 km vožnje po Severni Kaliforniji.

V soboto zjutraj se je Miha pripeljal z velikim črnim avtomobilom po naju. Saj za ameriške razmere avto ni bil kaj posebno velik. To se je samo meni zdelo. :-) Poslovila sva se od Marie in naložila kovčke v avto.

Miha nadzira pakiranje :-)
 Monika nas je čakala v stanovanju, kjer smo si pripravili vse potrebno za pot.


Bay Bridge je most v dveh nadstropjih.

Mesto je še spalo, ko smo se že peljali čez Bay Bridge, mimo Livermora proti Yosemite parku v Sierra Nevadi.


Vozili smo se med vetrnicami in nepreglednimi nasadi mandljevcev . Kalifornija pridela največ mandljev na svetu. Ogromne nasade neprestano namakajo, kar postaja sporno predvsem zaradi suše, ki zadnja leta pesti državo.

Miha nama je že poleti povedal, da bomo šli v Yosemite park, zato sva ves čas spremljala novice o požarih. Na srečo so jih do našega izleta uspeli pogasiti. Pogorišča pa so bila povsod.


Ob cesti je bilo veliko mest, kjer se je moč ustaviti in si ogledati okolico. Gneča je bila povsod, saj je bilo sončno in toplo, vidljivost pa odlična. Na eni takih postojank smo pomalicali in si pretegnili noge. Meni pa je uspelo, da bi skoraj na glavo padla iz avta, saj sem pozabila, kako visoko sedim. :-)




Opazila sem, da kljub gneči ni bilo nikjer nobenih smeti. Na velikih zabojnikih je bil napis, da imajo posebno zapiralo, da jih medvedi ne morejo odpreti. In da je prepovedano krmiti divje živali. Vsi obiskovalci so za seboj pospravili in smeti odložili v smetnjake.

Za vstop v nacionalni park je treba plačati 30$ vstopnine za avto, potem pa nikjer ni treba plačati nič več. Park letno obišče skoraj 4 milione ljudi. Kmalu mi je bilo jasno, zakaj. :-) Z dragim sva z odprtimi usti gledala skozi okna avtomobila in se čudila krasni pokrajini z visokimi skalami, jezeri, potoki, slapovi, kanjoni in gozdom.


Gremo do slapa






Največ obiskovalcev se ustavi v dolini Yosemite Valley. Tudi mi smo imeli takšen načrt, ampak se ni izšel. Vsa parkirišča so bila polna.

Yosemite Valley

Po treh krogih iskanja prostega mesta, je Miha obupal. Nekaj kilometrov naprej smo se ustavili ob majhnem jezeru in očarani od lepot okoli nas, veselo fotografirali.

Miha v akciji
Monika v akciji
 

Za dobro fotografijo se je treba potruditi :-)
Če nam ni bilo usojeno videti slavnega El Capitana v Yosemite Valley, pa smo ga videli z druge strani.





Peljali smo se po cesti okoli parka. in se ob tem povzpeli na skoraj 3000 metrov nadmorske višine. Videli smo toliko lepega, da se z besedami ne da opisati. Bodo pa fotografije povedale več.





Motoristi so bili tudi na skoraj 3000 metrih nadmorske višine
Med vožnjo smo v daljavi zagledali dim. Prestrašili smo se da spet gori, ampak smo si oddahnili, ko smo prebrali znak na cesti, kjer je pisalo: Ne javljaj! Kontroliran požig.



Pozno popoldne pa smo odkrili še ta biser. Pozabila sem ime jezera. :-)





Ko so bili samo še vrhovi obsijani s soncem in je pihalo kot za stavo, je dragi ujel še tale posnetek.



S tem, kje bomo prespali, si nisva belila glave, saj sta mlada dva že poleti rezervirala prenočišče v kraju Mammoth Lakes, enem izmed mnogih mondenih smučarskih letovišč v Sierra Nevadi. Da je mondeno, smo opazili takoj ob vstopu v stanovanje. Ogromna dnevna soba s kaminom, velika kuhinja, terasa, dve spalnici in dve kopalnici.

 
Na stopnišču je pisalo, da s smučarskimi čevlji ni dovoljeno hoditi po stopnicah. Z upoštevanjem te prepovedi nismo imeli težav. :-)

Zvečer smo si pripravili večerjo in igrali družabne igre, ki jih je bilo v stanovanju res veliko. Po vsem lepem, kar smo ta dan videli, je bilo spanje v mehki, topli postelji zelo prijetno.

Se nadaljuje....



NAZAJ                                                 NA ZAČETEK                                           NAPREJ




14 komentarjev:

Klara pravi ...

Hahah, sem se prav nasmejala smučarskim čevljem:)! Res ste se imeli lepo, same krasne slike!

Cvetoči travnik pravi ...

Navdušena nad vsem kar sta doživela.Še 1x hvala za vse zapisano in sem vesela za tebe, ker imaš v svojih spominih takšne zaklade za dni, ko potovanj ne bo več😉. Ampak do takrat je še daleč in ti jih kar pridno nabiraj. Pozdravček Andreja

ime rože pravi ...

Uau, krasne fotografije, krasna narava, samo še na grizlija čakam ;) (spomnim se ene nanizanke grizli adams, na katero so me spomnile tvoje čudovite fotografije iz ameriških parkov).

Natasa pravi ...

Noro lepo Sonja!

Ne-Ja pravi ...

Hudo... Sonja ti si res maček v pisanju potopisov ;). Še dobro, da sta z dragim prišla nazaj, glede na to kako lepo je bilo tam :).

Darnell pravi ...

Sonja, I have gone back and read each travelogue and so thoroughly enjoyed every single one! I have come by to check and see when you would post photos and somehow I missed them all until I saw this last night! I stayed up til quite late going all the way back to the beginning!

You have done some things even we haven't done! You covered so much of the highlights of our great Northern California. I'm very impressed with all you saw and all the walking and transporting you did! You spent the whole day in Palo Alto which is the town where my son works and lives with his family! He went to Stanford law school and now works there, so it was fun that you not only saw my town, but you saw my son's town, too!

Speaking of sons, your's is very handsome! There was a great photo of him with you and another with his dad. Priceless! He and Monika seem very responsible and a lot of fun and happy together!

I'm sorry that Yosemite was so busy and so dry. You will have to do it again when you come back next time. And you must stop at Livermore on your way to see me and to see the oldest lightbulb! I'm sorry I forgot about it and didn't take you there!

I look forward to seeing you continue your thorough accounting of your amazing and action-packed visit to The City! Well done!! Lots of love and hugs to you both, Darnell and Hammy (he got all giddy when he saw a photo of himself on your blog!!)

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Prekrasen zapis, kot, da sem tam z vami :)
lp Tamara

Metuljčica pravi ...

Vse kar si že tako pridno delila z nami je super, ampak v te fotografije sem se pa kar zaljubila. Kako lepa narava, jezera, skale, čisto po moje. Res sem vesela da ste se imeli tako zelo lepo, ko ste bili vsi skupaj. Komaj čakam nadaljevanje.

moi pravi ...

Res čudovite fotke (kako lepo je šele tam, ker fotke ne pokažejo vsega).

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Ti boš pa res imela veliko lepih spominov s katerimi boš očarala vnuke....mislim na slovenske!!! Amerikanci (če se ne bodo preselili nazaj) bodo lahko v živo vse skupaj videli. Fotke top!!!!

Valerija pravi ...

Uau, fantastične fotografije, kakšni morajo biti šele občutki, ko vse to vidiš in doživiš v živo...

Tina Z. pravi ...

tole je vse res tako lepo, bi človek takoj spakiral in šel ... krasno, krasno, meni so ti ameriški nacionalni parki že od malega všeč in sanjam o tem, da jih nekoč tudi skupaj odkrivamo z otroki ...

Jože pravi ...

Z zanimanjem sva si ogledala slike in zanimiv opis doživetij z vajinega potovanja po slikoviti Kaliforniji.

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Še malo pa se bom lahko sama pohvalila, da sem bila v teh koncih...nazorno in jasno...fotke pa itak profi.