torek, 25. avgust 2020

Zgodba o dopustu in štirih avtomobilih

Naša Veronika ima vedno na zalogi kakšen pameten rek. Od tistega, da je bil tip tako nabildan, da je imela še mišica mišico, do tega, da novi Twingo izgleda kot stari Twingo na steroidih, pa do najnovejšega, da je leto 2020 napisal Stephen King. S tem zadnjim se popolnoma strinjam. Po koroni, deževnem poletju, popolnoma zanič paradižniku, ki sem ga z veliko ljubeznijo vzgajala od februarja, moji zasrtupjeni nogi, pa do posebne zgodbe, ki vam jo bom danes povedala. Na koncu je čisto zabavna. Še nasmejali se boste. Vmes pa vam bodo verjetno šle kocine pokonci. :-)

Letošnji dopust sva v duhu časa preživela v Sloveniji. Prvi del v Bovcu, drugega pa v Luciji. Porabila sva svoje bone in bone mojih staršev. Vse bi bilo v najlepšem redu, če...

Iz Bovca, kjer sva bila z mercedezom, sva se domov vračala čez Gorenjsko. Z namenom, da obiščeva stare prijatelje in našo Andrejo v njenem novem domu. Na Rudnem polju nama je avto začel nagajati. Dragi, ki je zelo navezan na svojega ljubljenčka, ki ga neguje kot dojenčka in dnevno kontrolira njegove "življenjske funkcije", bi se skoraj razjokal. Zgroženo je gledal pod pokrov avtomobila, kontroliral olje in vse, kar pač zna. Gotovo se je v dno duše zasmilil gospodu, ki je upravljal bager, saj je pristopil k avtu in mu v trenutku postavil diagnozo. "Gospod, baterijo imate čisto prazno." Kaj? Kako? Pa saj je nova. "No, potem bo pa alternator. Očitno ne polni baterije." Verjamete, da se je dragi skoraj sesedel?   Po nasvetu prijaznega gospoda sva sedla v avto z namenom, da prideva do najbližjega mehanika. Naredila sva račun brez krčmarja. Na najbolj strmem klancu, na najbolj ozkem delu ceste, v ovinku... je avto izpustil dušo. Dragi je bled kot stena komaj ustavil z ročno zavoro. Hitro sva skočila iz avta, postavila trikotnik in pod prednje kolo podložila kamen. 

Na klancu

 

Kaj pa sedaj? Moj predlog, da pokličeva asistenco, ni bil sprejemljiv, saj na tistem delu ceste avta ne bi mogli naložiti na vlečno vozilo. Čakala sva, če bi se kdo ustavil in imel po čudežu s seboj polnilni kabel. Jasno, da sem poklicala tako Andrejo, kot Mirka in Cveti. Vsi so bili pripravljeni priti, v tistem trenutku pa so se ustavili trije avtomobili s celjskimi registrskimi tablicami. Iz njih so poskakali mladi fantje, izpod sedeža potegnili kabel in polnjenje se je začelo. Tako simpatični in prijazni so bili, da se mi je vera v človeštvo v trenutku povrnila. :-) Napolnili smo baterijo in nadaljevala sva pot.


 

Pet kilometrov, potem pa se je zgodba ponovila. Spet v ovinku in spet na klancu na ozki cesti. Fantje so se že odpeljali naprej, midva pa sva poklicala prijatelja Mirka. Prismejal se je, kot pohani maček. Kaj pa drugega! Rekel je, da se mu izpolnile sanje, kako z renaultom rešuje mercedeza. :-) Zlati Mirko! Najin avto smo toliko spravili k sebi, da sva se pripeljala do najbližjega servisa.


 

Tam so nama ponudili avtovleko do pooblaščenega servisa in nadomestno vozilo, da prideva domov. Samo prtljago sva predevala. Domov sva se pripeljala s Opel Astro. Do Andreje pa nama ni uspelo priti. Zmenjeni smo za september. :-)

Po vikend postanku doma sva se v ponedeljek zjutraj z mojo zvesto KIO in nadomestno Astro odpeljala proti Luciji z vmesnim postankom na servisu na Ptuju, kjer sva pustila nadomestno vozilo. Vesela, da sva tako dobro izpeljala vse skupaj, sva se odpeljala soncu, morju, Veroniki in Andreju naproti. Krasna vožnja je bila. Vse je potekalo kot po maslu. Ko sva parkirala pred najino novo počitniško destinacijo, pa je moja zvesta KIA, najboljši avto vseh časov, mrknila. Niti glasu ni dala od sebe. Dragi me je vprašujoče pogledal: "Akumulator?" Ni šanse. Tudi moj je nov. Prijazni receptor je poklical mehanika, ki je v trenutku ugotovil, da avto ne dobiva bencina. Kaj pa zdaj? Dati ga popravljat na Obali, kjer sva imela namen ostati samo do konca tedna, ni prišlo v poštev. Torej spet asistenca. 

 

 


KIO smo naložili na avtovleko in jo poslali v Mursko Soboto na servis. Midva z dragim pa sva bila obsojena na skiroje, ki sva jih vzela s seboj in najine "natrenirane" noge. :-) Zadnji dan dopusta sva dobila nadomestno vozilo, novo KIO, da sva se lahko vrnila domov.

 

Na Ptuju sva prevzela popravljenega mercedeza, ga pustila doma, šla v Mursko Soboto po moj avto in tam pustila nadomestnega. :-)

 

Če kdo potrebuje nasvete o logistiki in organiziranju potovanj,  naju lahko mirne duše  pokliče. :-) 

Se nadaljuje...


14 komentarjev:

Hali pravi ...

u joj Sonja, res so šle kocine pokonci. Noro, res ne moreš verjeti.... to je tisto...ko ima hudič mlade. Ma super se je vse izšlo, bravo vsem, ki so bili pripravljeni priskočiti na pomoč. Nimaš kaj, s pozitivnostjo in dobroto človek to privlači...objem

Tina Z. pravi ...

Ja, ko gre narobe, gre rado narobe vse, ampak človek začne tudi verjeti v dobro ljudi. Bravo za Celjane in ne boš verjela, tudi jaz vozim celjske tablice in kable vedno s sabo, smo že imeli podobne primere in čist vedno je kdo pomagal ali pa smo pomagali.
Drugače pa asistenca, sploh mednarodna, je zakon, midva sva nekoč počakala z avtom v Pragi, ko sva se vračala z Nordkappa, vse je v trenutku lažje, tako da za moje pojme je to ena najboljših pogruntavščin.
To so nepozabni dopusti, upam samo, da si z nogo bolje, paradižnika pa tudi pri nas ni.

Cvetoči travnik pravi ...

No to, da se ti vse to zgodi in da pri tem tudi vse poštimaš in imaš še voljo za vse planirane in neplanirane😉 dogodivščine, moraš biti človek poln optimizma in to vi2 sigurno sta. Vse tiste obljubljene in neizpolnjene destinacije pa le uresničita, kajti v nasprotnem primeru bosta hodila po svetu z veliko bradavico na nosu😉. Sedaj se pa odločita😂😂. Sicer se mi pa zdi, da sta vse to počela samo zaradi pestrosti dopusta, ker bi bil drugače res monoton😉😂😂. Sem vesela, da je vsa logistika delovala in se veselim obljubljenega obiska. Velik objem in 😘😘😘 obema Andreja

OLga pravi ...

Kaksna adventura,dobro da ste srečno prišli domov!OLga

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Saj ne vem, al naj se smejem (zaradi sebe) ali zjokam (zaradi vaju in vajinih težav)...moj predlog....drugo leto...električni skiro...če bo crknu, še vseeno lahko porivata na noge!!!!! A si opazila, da imata vsako leto, ne samo da sta leto starejša, tudi bolj pester dopust...Še malo, pa bom verjela Andreji, da imata mogoče sama prste vmes....navaden dopust pač ni za vaju....Že čakam nadaljevanje!!!!!

Claire pravi ...

Oh gosh Sonja, you've had quite the adventure with the cars. I love the fact you're as chilled as I am, what will be will be no good fighting it... just go with the flow with good humour. Speaking of which, I had to laugh at Mirko and his Renault rescuing a Mercedes comment... priceless x

Vladuška pravi ...

Madona, pa to ne moreš verjet. Da se to lahko zgodi 2x v tako kratkem času z dvema različnima avtoma je prav noro. To pa stane nekaj živcev. Zato je dobro imeti urejene te razne asistence. Kar pa se kablov tice, pa jih imam vedno v avtu ;) Jaz res držim pesti, da se je smola poslovila od vaju in šla drugam. Vse dobro.

Maja pravi ...

Ojoj, to pa je bil triler. Upam, da ni šlo preveč živčkov. Glavno, da sta na koncu vse porihtala in da sta uspela tudi uživati v dopustu.

Ne-Ja pravi ...

Sonja, očitno je da si do sedaj take zgodbe brala v knjigah, ta dopust pa si jih kanček podoživela tudi sama - ta s S. Kingom je huda :) :). Kljub vsem težavam navkljub sta zagotovo imela zanimiv in predvsem dinamični dopust. Čakam na nadaljevanje...

Renata pravi ...

Ojoj, to je pa bila dopustniška avantura. Glavno, da se je porihtalo. Tudi jaz čakam na nadaljevanje.

Darnell pravi ...

Oh, my goodness, Sonja, you didn't tell me about this part in your emails! Your write-up was excellent, even with the translation. Poor Silvo! And then to have it happen to your Kia, as well. I'm shaking my head. You were being tested and you past the test! Nothing was going to stop you from enjoying your holiday! Well done! Hugs, Darnell

Keti's Projects pravi ...

Ojoj, to pa je dogodivščina. Me veseli, da sta kljub zapletom nadaljevala, pa še nore spomine sta ustvarila. Nora zgodba ampak tisti mladi fantje, ki so poskakali z avtomobilov, so res naredili vtis 😊 P. S. Hvala za ATC kartico, krasna je

Valerija pravi ...

Jooojjjj, saj ne vem kaj naj rečem... Na koncu, ko se vse dobro izteče, se vsemu skupaj res lahko smejiš, a ko ti v dani situaciji gre vse na celi črti narobe, pa ni preveč zabavno. Mene bi kaj takega pravzaprav popolnoma spravilo iz tira in bi imela ves dopust pokvarjen. Vidim, da ti bolj pozitivno gledaš na vse skupaj... Še dobro!

moi pravi ...

Pa kaj nista imela kaj bolj pametnega za počet na dopustu, kot menjavat avtomobile ;)-
Ej, zaguljeno.