ponedeljek, 22. december 2014

Pečeni okraski in darilca

V prejšnji objavi sem omenila, da pečem okraske za novoletno jelko. Vesela sem, da je peka uspela in da vam jih lahko pokažem. :-) Recept sem našla na blogu Navihančki, podobne okraske pa je pekla tudi mlada mamica Uri in jih tako lepo predstavila na svojih krasnih fotografijah, da sem bila v trenutku odločena, da tudi sama poskusim.

Testo sem naredila iz dveh delov moke, enega dela soli in enega dela vode (za mero sem uporabila lonček). Vse skupaj sem zamesila, razvaljala in z modelčki za piškote izrezala. S palčko za ražnjiče sem naredila luknjice in dve uri pekla, oziroma sušila, v pečici na 100°C. Edina napaka, ki sem jo naredila, je bila, da sem jih pred peko okrasila. Ni se obneslo. Na srečo nisem okrasila vseh. Torej, tega ne delajte. :-)) Iz mase, ki sem jo naredila, sem spekla dva "pleha" okraskov.


Okraske pridno uporabljam za izdelavo majhnih darilc. Nekaj jih je že včeraj dobilo nove lastnike, nekaj jih jutri potuje z menoj v službo, velik kup pa še čaka doma, da bodo postali okraski na domači jelki in drobne pozornosti za prijatelje, ki jih bova z dragim obiskala med prazniki.

Prva varianta darilc zgleda takole:

 

Iz ostankov potiskanega papirja sem izdelala origami škatlice (kvadratek 15x15 cm) in jih napolnila s polnilom iz opranega odsluženega vzglavnika. Na to "gnezdece" sem položila okrasek in malo čokoladico in vse skupaj zalepila na podstavek - čokoladico. Voščilo iz trgovinice Mavelu.com  (moja nagrada pri Tamari za igrico blog hop) lepo dopolni darilce.

Darilce prijavljam na naslednja izziva:
- Mavelu.com mesečni izziv december - Ročno narejena darila
- Craft-alnica: izziv #123: Praznično voščilo

Pošiljam pa ga tudi v trgovinico Navihančki, kjer prijazna Sandra prosi, da pokažemo, kako smo ustvarjali po navodilih za peko okraskov, ki jih je objavila na svojem blogu.

Spodnja darilca pa so brez čokolade in jih bodo jutri dobili moji sodelavci.



Takole pa zgledajo samo okraski, obešeni na vrvici iz rafije. Ker imata Metuljčica in ArtMBR v svojem Zvezdastem povabilu tudi besedico snežak*, okraske lepim še k njima in s tem izpolnjujem svojo kvoto za sodelovanje. :-)


Lep pozdrav do naslednjič . :-)


23 komentarjev:

Marina pravi ...

Oooo Sonja kako čudovita darilca :) In kako lično so zapakirana. Hvala ker se igraš z nami na našem mesečnem izzivu na Mavelu.com. Pozdravček,

jasna varcakovic pravi ...

Tako su slatki i originalni pokloncici!

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Aaa take piškotke si pekla...iz slanega testa, spet nekaj na kar smo že pozabili. Včasih smo to packali v šoli (ko smo bili še rosno mladi) in vsi okraski za šolsko jelko so bili narejeni iz tega testa.
Krasna darilca, zapakirana brez pokrova (super, ker jih je vedno najtežje naredit).
Darilca so zapakirana, piškotki za okrasek so spečeni, jaz pa čakam na take za v usta!!!! Imaš domačo nalogo.
Pa hvala za link spletne trgovinice.... in hvala za nostalgijo, ki si jo pričarala. Lepo bodi, pa ne pozabi na domačo nalogo, ker bo tršica huda. čao

Metuljčica pravi ...

Obdarovanost je tista čudovita lastnost oz. zavest, da je vsak dan dar, ki ponuja nešteto majhnih darov. Le videti jih je potrebno, jih sprejeti in biti hvaležen, ker smo obdarovani. Drobni, a hkrati zelo dragoceni ustvarjalni darovi polepšajo dan in ti boš polepšala dan marsikomu. Tudi nama si ga, s sodelovanjem na izzivu, včeraj pa sem prejela tvojo voščilnico. Hvala ti, si me prav razveselila.

Vladuška pravi ...

suepr okraske si spekla in naredila tako zelo lušna darilca.

Unknown pravi ...

iiiiiii kolk si se potrudila in lepe paketke naredila:)))) in okraski lepi lepi:)) evo veselje v bajti hihih:)

Mojca pravi ...

Joj kok so čudoviti! Sama bi zelo rada porobala tisto testo s sodo pa nekako še nisem zbrala poguma :) baje je zelo delikatno, ampak mi je zelo všeč ker pide čisto belo ... Tebi in tvojim želim lepo praznovanje božiča ter vesele praznike!

Sandra Pecić pravi ...

Pre pre prelepo!!!

Andreja pravi ...

Sonja, krasna darilca si pripravila! Vidim, da je peka lepo uspela ... lepi obeski :-))
Hvala, ker se igraš z nami v "prazničnem" izzivu CRAFT-alnice ... Srečno!

Nella pravi ...

Uuuu, pridna! Čudovita darilca :)

Danica pravi ...

Uf, si bila pridna. Super si vse to izpeljala.
Tebi in tvojim, želim vse najlepše v prihajajočem letu.
Lp Danica

Vladuška pravi ...

Sonja, kot mali otrok sem se razveselila včeraj tvoje voščilnice. Izvedla sem tisti "yes" od veselja, ker sem dobila prav voščilnico, ki mi je bila najbolj všeč. HVALA TI :)

Hali pravi ...

Prekrasna darilca!

Helena pravi ...

Ooo, kakšna prikupna in praktična darilca. Tvoja peka se je res posrečila.

Unknown pravi ...

Hvala za voscilnico in lepe zelje tudi vam vsem żelimo vse dobro in lepo:))) uzivajte vsak trenutek:))) skupaj:)

Simona pravi ...

Sonja, najprej hvala za krasno voščilnico, ki sem se je zelo razveselila. Sem se zdajle sprehajala po tvojem blogu. Krasne stvari si ustvarjala v tem zadnjem mesecu. Pa saj ni le v zadnjem mesecu tako. Pridna si, ni kaj.

Ne-Ja pravi ...

Fenomenalno si pekla in še lepše zapakirala darilca. Vidiš, da ti gre origami odlično od rok - pohvalno :)!

Trenutki kreativnosti pravi ...

Sonja, čudovite piškotke si spekla in jih zapakirala v krasne škatlice. Zelo bi bila vesela takšnega darila. Lepo bodi

Unknown pravi ...

Sonja, najlepša hvala za povezavi na blog in trgovinico ♥♥ Zares si me razveselila :) Celotna darilca so prekrasna-okraski in ljubke škatlice se jim zelo lepo prilegajo, obvladaš! :)

Goga pravi ...

SONJA, hvala hvalahvala. res si me razveselila in priznam kar nekaj časa sem rabila, da sem potuhtala kdo, kam ?? Rada te imam!

Super peko si imela, joj koliko časa se nisem lotila slanega testa, odkar so otroci zrasli, pa je bilo luštno. zelo lepa darilca si pripravila za svoje drage, pridna punca si.
Hvala, da si nam zvesta v Craft-alnici. Pozdravček Lili

oldpunca pravi ...

Ups... :-)) Naslednjič pripišem še blog. Sicer pa glavno, da je presenečenje uspelo. :-)

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Krasna darilca. Lepo je, ko takole zavijaš majhna in velika darila in se dotakneš osebe s spomini.čarobno.

Adrijana Knez pravi ...

Oooo čudovita darilca si pripravila in doma narejena so itak najboljša ;)))