torek, 9. julij 2013

Marelice in še marsikaj

Končno sem jih dočakala! Moj najljubši sadež. Marelice :-) Že ves teden jih pridno jem, predelujem v verjetno najboljšo marmelado na svetu :-), sušim, spravljam v skrinjo in nosim staršem, sosedom, pa v službo in prijateljem.

Tole me čaka vsakič, ko pridem na dvorišče




Marmelado vedno kuham z želinom, ampak dam veliko več sadja in veliko manj sladkorja, kot piše na vrečki. Všeč mi je,da je mamelada hitro pripravljena in obdrži čudovito zlato rumeno barvo. Okus pa je nebeški :-)



Tole je pa testna verzija in je takoj za pojesti. Najboljša je še topla :-) Če bi bil sine doma, bi jo on pojedel, tokrat pa sem z njo zdravila svojega ranjenca. Upam, da pomaga pri poškodbah, ki nastanejo pri padcu iz češnje... :-)


Pa niso marelice edina stvar, s katero se ukvarjam v teh dneh. Orehovec že zori. Orehe sem narezala, sladkala, pustila en dan na soncu, potem pa prilila domače žganje, dodala rezino pomaranče, rezino limone in malo cimeta v skorji, dobro zaprla in postavila v klet.

  

Cvete šentjanževke sem dobila z blagovno menjavo. Zamenjala sem jih za marelice :-) Prelila sem jih z olivnim oljem in postavila na sonce. Čez tri tedne bom olje odlila in nastalo bo eno najboljših domačih zdravil za udarnine, opekline, praske in podobne nerodnosti, ki nastanejo vsak dan :-)

V tem steklenem kozarcu zraven kozarca s šentjanževko pa zori domači amaretto. Recept sem napisala v tej objavi že lansko leto.

Pri nas imamo raznovrstno sadje na vseh koncih. Malin je letos še več kot lansko leto, čeprav sva jih spomladi pošteno zredčila. Že dva krat sem jih sočila v starem, klasičnem sokovniku. Hčerka je malinovec ocenila s samimi superlativi in si takoj odnesla eno steklenico s seboj v Ljubljano :-) 

Borovnico imamo letos prvo leto. Super dobra je.


Saj ne kličem zime - ampak midva sva pripravljena :-)


Lep pozdrav do naslednjič :-)

18 komentarjev:

Anonimni pravi ...

Wow, kod tebe ima svacega, super. Meni su najdraze marelice, obozavam ih.
Lp, Sonja.

Vladuška pravi ...

Vau, vidva sta pa pridna na vseh koncih. Drva ze pripravljena, ozimnica v delu... Kar voham in okusam lahko skoraj tole tvojo marmelado. Ni je nad domaco merelicno :)

Janja pravi ...

Oooo koliko dobrot v kozarcih. Upam, da zima ne bo tako huda :)). Super sta pridna. Lp

oldpunca pravi ...

EKO mARTina je napisala krasen komentar, pa se noče prikazati, zato sem ga prekopirala iz e-maila.

Oseba Martina je objavila nov komentar na vašo objavo Marelice in še marsikaj:

Pri vas se pa res dogaja. Pridna, pridna. Tudi sama se strinjam, da je marelična marmelada zakon. ti kar malo zavidam, ker imaš toliko dobrot pred pragom :)Pa hvala za nekaj novih receptov. Super so. Zdravilen pozdravček ranjencu :)

Simko pravi ...

Joj, na tvojem blogu je danes toliko zanimivosti...od kuhanja marelične marmelade, do priprav domačega orehovca..., pa še priprave na zimo, ki po tako hitro minljivih počitnicah še kako hitro pride... :).
Pozdravček,
Simona

Simona pravi ...

A ni to ena fajn stvar pri poletju? Vkuhavanje, shranjevanje, namakanje ... Sama sem pridno vkuhavala in shranjevala češnje, marelicam pri nas še malo manjka. Se jih pa že veselim.
Upam, da bo ranjenec kmalu zdrav!

Sonaj pravi ...

Jooj,potpuno se slažem s tobom :)) Nema pekmeza do pekmeza od marelica!!! I ja sam upravo završila jednu " turu" ali sam dodala čokolade za kuhanje..Divota :) Jesi li kada probala?!!!
Lijep ti pozdrav!

Mojca pravi ...

Uau uau, tole bi pa hitro zmnjkalo, če bi bilo kje blizu mene, saj sem tudi sama nora na marelice. Ti srečnica! lp

MOJCA pravi ...

Mmmmmmnjamska.... samo gledam tvoje slike pa se redim. Jaz sem pred 14 dnevi naredila jagodno marmelado ..za prste obliznit. Všeč so mi vse domače marmelade, zato ker jih lahko ješ brez kruha in masla - tako na žlico pravimo pri nas.Ker imaš veliko tega, potem poznaš užitek s pripravami vseh domačih dobrot "za zimo". Dobro, da nisi blizu, ker bi tudi jaz imela zelo pogosto blagovno menjavo s tabo (imam vse sadje, samo marelic ne). Bodo pa drugo leto posajene na morju poleg mandarine, pomaranče in fige - (tudi te marmelade so WAU). Če pa te tvoje mnjamska stvari ne bodo pozdravile tvojega ranjenca potem pa ne vem več kaj bi ga. Uživajta.

oldpunca pravi ...

Čokolada? Njami :-) Prosim napiši,kako to delaš.

Andreja pravi ...

vau, koliko marelic imaš, cel vrt, al kaj :-))
Pridna predelovalka si!

Sandra Pecić pravi ...

Bravo,vrednice!!Ne znam šta je ovde lepše,možda ipak ima ćerka pravo da od soka od maline nema boljeg,ja samo malo više volim kombinaciju maline i višnje:))A marmelada ti izgleda savršeno.Bez kajsija nema marmelade,slažem se 100%

Hali pravi ...

Mmhmhm super pridna si, zavidam ti pikice na travi vsak dan :-) Pozimi vam ne bo manjkalo nič: marmelada bo, orehovec tudi, olje za poškodbe in še amareto.Drv sploh potrebovali ne boste :-)

Unknown pravi ...

Ti pa že nisi oldpunca poglej kolk energije imaš :):)zelo si pridna oz.delovna.....punca in pol:):)

Klara pravi ...

Njami marelice... Letos še nisem poskusila tistih pravih, dobrih takih, kot izgledajo te tvoje. Res si bila pridna. :))

Trenutki kreativnosti pravi ...

Domače marmelade so zakon! Jaz sem naredila jagodno. Vidim, da obvladaš veliko stvari. Hvala za objavo. Lp

Čarovnije z male kmetije pravi ...

U, kako super objava! Midve bi pa imeli kaj klepetati, če bi se srečali. Mislim, da mi nikoli ne bi zmanjkalo vprašanj zate :) Veliko veš in pridna si. Koliko je pa vaša marelica stara, da tako rodi?

oldpunca pravi ...

Mislim, da ima naša marelica okrog 8 let. raste pa kot konoplja :-) Posajena je namreč čisto ob hiši, na južni strani. Tokrat je tretjič tako bogato obrodila. Smo pa, odkar se spomnil, imeli marelico na istem mestu. Je pa izredno občutljivo drevo in vsakih par let kar neha obstajati... in potem nekaj let ni marelic. Ampak, letos sem se jih pa najedla :-)
Hvala, ker prihajaš k meni na obisk. Jaz pri tebi izvem tudi marsikaj koristnega. Verjamem, da bi bil najin klepet zanimiva dogodivščina :-)