nedelja, 11. januar 2015

Salzburg

Očitno sva se z dragim v lanskem letu premalo potepala, ker sva si za zadnji potep v letu 2014 privoščila še izlet z avtobusom v Salzburg. :-) Do danes ni bilo priložnosti za objavo, pa bi bilo škoda, da fotografije ostanejo pozabljene na disku, spomini pa počasi zbledijo. Tisto, kar objavim na blogu, namreč tudi sama večkrat pogledava in obujava spomine. :-))

Občasno je prav prijetno organizacijo izleta prepustiti izkušenim in se brez skrbi peljati z avtobusom. Sicer vstati sredi noči in se odpraviti do Radencev, kjer sva se vkrcala na avtobus, ni bilo ravno prijetno, ampak za lepo doživetje je včasih potrebno zagristi v kislo jabolko. :-))

Avtobus je na postajah do Maribora pobiral podobno zaspane in pomečkane potnike, kot sva bila midva, v Mariboru pa se nam je pridružila tudi vodička, gospa Metka, ki je "žlobudrala" vso pot tja in nazaj in bila res super v svoji vlogi.

Takole nas je pričakalo jutro na prvem postanku med avstrijskimi planinami blizu Schladminga.


Tole pa je prvi resni postanek. Nemčija. Berthersgaden. Predstavitev žganjekuhe iz encijana. Čeprav v zadnjem času encian gojijo, ima družina Grassl edina dovoljenje, da lahko korenino enciana, iz katere po starodavnem receptu nastane žganje, izkopava tudi v narodnem parku.


Takole pa smo degustirali različne vrste žganja. Lep začetek dneva. :-) Čeprav smo bili majhna skupina, smo popili vse, saj so nam "zagrozili", da bosta v nasprotnem primeru ostanek morala popiti šoferja. To pa smo na vsak način želeli preprečiti. :-))


Vodička nam je med potjo povedala veliko o zgodovini Salzburga. Glede na to, da je v polovici Evrope viden pečat Habsburžanov in njihove vladavine, prav v Salzburgu tega vpliva ni. Mesto so namreč vodili škofje, obogatelo pa je s prodajo soli iz bližnjega rudnika. Sicer pa ob omembi mesta Salzburg marsikdo pomisli na Mozarta. Wikipedija ve več. :-))






Stojnice na božičnih tržnicah so bile zelo pisane. Avstrijci tem tržnicam pravijo Kristkidl Markt.




Moj dragi je poziral s tipičnim avstrijskim klobukom. Ob moji pripombi, da še ni dovolj star za takšen klobuk, se je prodajalec od srca nasmejal. :-)



Pa še znamenite Mozartove kroglice, ki pa meni, ki ne maram marcipana, sploh ne grejo v slast. :-)) Originalne kroglice, narejene ročno, so v modri embalaži, rdeče pa so narejene industrijsko. Razlika je vidna tudi v ceni.


V tej hiši  se je rodil najbolj znameniti avstrijski čudežni deček Wolfgang Amadeus Mozart.


Še sprehod po mestu. Upam, da so vse te zaklenjene ljubezni še vedno tako vroče, kot takrat, ko je bila obešena ključavnica.


Pogled na dvorec Mirabell...

 ... in na drugi strani na trdnjavo nad mestom.


V ta paviljon na levi strani naj bi zaprli Mozarta, ko ga je ob pisanju Čarobne piščali za daljši čas zapustila ustvarjalna muza. :-))


Vodnjak, v katerem so pred vstopom v mesto očistili konje in vozove, da v mesto ne bi prinesli kuge in drugih bolezni.


Pa še ulični umetniki. :-)


 
Srebrni Mozart ima celo svojo stran na Facebooku.





Ob spodnjih prizorih pa sem se spomnila na čarovniški šah in morakvarje iz knjig Harry Potter. :-)



Brez, da bi se povzpela v trdnjavo nad mestom seveda ni šlo. Razgled je bil čudovit. Povzpela sva se v kabini zobate železnice, nazaj v mesto pa sva šla peš. V trdnjavi je muzej. Čeprav sva si ga v celoti ogledala, pa naju ni pritegnil. Morda bo čez leta, ko ga bodo do konca obnovili, veliko bolj zanimiv. 








Na najinih potovanjih sva se navadila, da vsakič pojeva toplo juho. V Salzburgu sva našla prijetno gostilno in odlično golaževo juho, ki sva jo zalila z domačim pivom. :-)
 

Mesto Salzburg je svojemu znamenitemu meščanu postavilo spomenik, ki nam je pomahal v slovo preden smo se vkrcali na avtobus.


Prijetno utrujena in polna lepih vtisov sva se v poznih večernih urah vrnila domov. Ne gre brez tega, da pohvalim super organizacijo turistične agencije Relax, prijetno vodičko in oba prvovrstna šoferja.


Lep pozdrav do naslednjič. :-)



20 komentarjev:

Simona pravi ...

S tabo je res fajn potovati. In škoda če bi nam tega ne pokazala. Vidiš o modrih in rdečih kroglicah sem danes prvič prebrala, čeprav imam "mocartkugle" ravno zaradi marcipana rada.

Zvonka pravi ...

Lepo si nam prikazala vajin izlet. Sem ob tvojih slikah obujala spomine. Salzburg sem si ogledala pred nekaj leti na izletu po poteh filma Moje pesmi moje sanje.
Oprosti, toda mislim, da si se pod sliko zmotila v napisu. Mirabell je dvorec v Salzburgu, Miramare je v Trstu.

Cvetoči travnik pravi ...

Lepo potovanje, sem ga obnovila s teboj. Tudi z mojim dragim sva to potovanje imela že pred leti, v tem božičnem času je res čarobno. Hvala, ker si nas popeljala še 1x. Še veliko potovanj tudi v tem letu vama želim in pa seveda obnovo:)) LP Andreja V.

Sandra Pecić pravi ...

Divno, Sonja.. samo ti nama raportiraj ovim putopisima.. slike su fantastične, a i vi blistate ;*

oldpunca pravi ...

Zvonka, najlepša hvala za opozorilo. Sem že popravila. :-))

Mojca pravi ...

Uau kako lepe fotke, vedno nas lepo popelješ z njimi skozi svoje popotovanje. lp

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Spet je bilo lepo potovati s tabo. Prebrala sem vse, ustavila pa sem se pri Mozartu , njegove kuglice so mi še posebno všeč (ženska..nimaš pojma kaj je dobro!!!)
Lep, prijetno naporen enodneven izlet...čao

Andreja pravi ...

Hvala za lepe slikce, potepinka :-))
Lepo ti je bilo slediti ...

Janja pravi ...

Tako dolgo je že od tega kar sva bila nazadnje v Salzburgu, da sem vama z veseljem sledila :) in obujala spomine. Lp

Zvonka pravi ...

Ni za kaj, se zgodi. Pozabila sem napisati, da kuglice tudi meni niso všeč zaradi marcipana.

Unknown pravi ...

uuuu kr fajn izlet je bil:))) pestro a ne??? oba sta uzivala to se vidi na fotkah:)))

Ne-Ja pravi ...

Sonja hvala za tale izlet preko slik in tvoje spremene besede. Upma, da vama tudi letos uspe pobegniti na čim več izletov :)

Helena pravi ...

Lepo, ker se včasih prepustita organiziranemu izletu. Pa kljub temu najdeta čas za osebno raziskovanje ... Vidim, da sta uživala.

helena pravi ...

Super si nas popeljala po Salzburgu, hvala. Vidim, da sta uživala, kar je najpomembnejše, mar ne?

Vladuška pravi ...

Si me spomnila na moj obisk mesta, ze kar lep cas nazaj. Mesto mi je pustilo dober vtis in ko gledam tvoje krasne fotke samo potrjujem, da je lepo in vredno ogleda. Hvala.

Čarovnije z male kmetije pravi ...

Marsikam, doma in v tujini, sem se že odpravila letos. S pomočjo tvojih luštnih reportaž. In vedno me prime, da bi res šla kam, malce dlje na izlet. Potem pa kar ni časa...Vidva kar potujta Sonja, mi pa takole, uživamo z vama :)

jasna varcakovic pravi ...

Salzburg je za mene jedan od najljepsih gradova svijeta; Hvala na ovim divnim fotkama koje su me podsjetile na jedno davno vrijeme provedeno u tom gradu.

Hiška iz papirja pravi ...

Nisem še bila v Salzburgu, bi pa šla, zato mi je bilo prav fino takole virtualno potovati z vama :) Krasne fotke, res sta uživala! Nisem vedela, da imajo tam še posebne mozartove kroglice, meni so dobre, ker imam rada marcipan :)

moi pravi ...

Lep izlet in super fotke. Salzburg je res lepo mesto in priporočam obisk rudnika soli.

Unknown pravi ...

Zelo lep izlet sta imela! Od mojega zadnjega obiska Salzburga, je minilo že kar nekaj časa, zato se je bilo lepo skozi fotke ponovno sprehoditi po mestu ;)