nedelja, 2. december 2018

San Francisco - enajsti del

V ponedeljek zjutraj smo se po zajtrku s težkim srcem odpravili nazaj proti San Franciscu. Miha je sicer fantaziral o tem, da bi zavili še proti Napa Valley, pa ga je Monika hitro spravila na trdna tla z besedami, da vinogradov pa ja ne bomo šli gledat, saj jih imamo doma. :-) Želela je, da se čim prej vrnemo nazaj v stanovanje, saj ju je oba čakalo delo za službo.

Še zadnji pogled na  Lake Tahoe
Za pot proti San Franciscu smo izbrali najhitrejšo in najkrajšo možnost - avtocesto. Z dragim sva bila presenečena, kako je kljub petim, šestim, ponekod celo sedmim pasovom in gneči, promet potekal tekoče, brez zastojev. Nihče ni nikomur bliskal z lučmi in hupal. Pa nobenega prehitevanja ni bilo in ne nepotrebnega menjavanja pasov. Na kalifornijskih avtocestah velja pravilo, da morajo vsa vozila voziti z enako hitrostjo, ki je lahko tudi višja od predpisane. Monika je naredila šoferski izpit v San Franciscu, saj mora tujec, ki tam živi dalj časa, imeti njihov vozniški izpit, če želi voziti avto. Tako smo imeli vse informacije, kar se vožnje in prometa tiče, iz prve roke.  Miha torej po Kaliforniji vozi "na črno". :-) Skrajni levi pas je ponekod označen s posebnimi oznakami, pomeni pa, da se po njem lahko pelje vozilo, v katerem je poleg šoferja vsaj še en potnik. Dvomim, da bi takšno pravilo v Sloveniji kdo upošteval. :-)

Mi gremo na skrajni levi vozni pas

Naravnost

Gremo desno? Ne. Na ravnost.


Po najširšem delu  avtoceste, s kar sedmimi pasovi v eno smer,  smo se peljali pred Sacramentom, glavnim mestom Kalifornije.

Bay Bridge. Proti mestu po zgornjem nadstropju.



V zgodnjem popoldnevu smo po več kot 300 kilometrih vožnje prispeli v San Francisco. Za spremembo mesta ni prekrivala megla in z dragim sva se odločila, da ne bova počivala, pač pa bova šla na dolg sprehod. Miha je predlagal Mount Davidson dobre pol ure pešačenja od njunega stanovanja.

Soseska Sherwood Forest
 









Mount Davidson je najvišji od sedmih gričev San Francisca. Nahaja se v geografskem središču mesta  v bližini Twin Peaksa. Je priljubljena sprehajalna točka domačinov. Turisti le redkokdaj zaidejo tja.

Med potjo na hrib sva občudovala zelo lepo in mirno sosesko Sherwood Forest. V začetku oktobra je bilo že veliko hiš okrašenih za Halloween.


 



Zadnji del poti na vrh hriba sva hodila po gozdu, po ozkih potkah med drevjem in večkrat izbrala napačno stezico. :-) Pa nama je vseeno uspelo priti do vrha. Po poti sva srečala le par domačinov, ki so se sprehajali s psi, na vrhu pa sva bila večino časa sama.

Če se srečamo, se bodo kojoti prestrašilli naju. :-)






Razgled na mesto je bil čudovit. Na vrhu griča Mount Davidson stoji bel križ. Zdelo se mi je, da sem to sceno že nekje videla. Šele doma sem na Wikipediji našla podatek, da je bilo nekaj prizorov filma Dirty Harry  posnetih na Mount Davidson.  Tudi več informacij o genocidu nad armenskim ljudstvom v začetku prejšnjega stoletja, sem prebrala na Wikipediji po tem, ko sem ob vznožju križa na vrhu Mount Davidson opazila ploščo v spomin na ta dogodek. Križ ima tako religiozni kot zgodovinski pomen.

Panoramski pogled z Mount Davidson






Spominska plošča
Z dragim se tisti dan kar nisva mogla posloviti od ulic, razglednih točk in lepih hiš v okolišu kjer stanujeta Miha in Monika. Do teme sva hodila po strmih ulicah, skritih stopnicah in počivala na klopcah s krasnim razgledom na mesto. Miha je že malo skrbelo, da sva se izgubila, ko sva končno pozvonila na vratih njunega stanovanja. :-)










Velike, majhne in srednje buče. :-)
Zvečer smo posedeli ob bazenu, ki je v sklopu stanovanjskega kompleksa. Najino zadnjo noč v San Franciscu pa sva prespala na pomožnem ležišču pri najini mladini. Ni bilo preveč udobno. :-)


Se nadaljuje....

NAZAJ                                            NA ZAČETEK                                         NAPREJ



10 komentarjev:

Cvetoči travnik pravi ...

In sedaj bo očitno konec-ampak če tako pogledam na počez, sta pa videla toliko, kot bi dopust trajal mesec dni😉. Čakam zaključek😙🤗

moi pravi ...

Res super intenziven dopust.

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Aja, to je bila predzadnja??? A ne bi še malo podaljšala svojega "dopusta"??? Res je zanimivo tole brat, pa še noge me nič ne bolijo, ker drugi hodijo namesto mene. Do naslednjič....

Darnell pravi ...

Another fabulous chapter, Sonja! And another glorious day for you; I'm so glad! You two have very powerful leg muscles to have done all the walking you did on this trip and still want to walk some more! I'm impressed! You know I don't think we've ever been to the top of Mount Davidson! I'll have to ask the Mister. I'm sure I couldn't make it, but it's someplace he might like to hike with the boys! I look forward to the next one ... Hugs, Darnell

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Super Sonja,
ko je človeku namenjeno doživeti-doživi
in res sta zajemala vse z veliko žlico
super
lep dan
Tamara

Metuljčica pravi ...

Vidva sta pa res neumorna. Tako lepo te je brati in fino je, da kljub temu, da gre proti koncu še ni konec in komaj čakam nadaljevanje.

Zvonka pravi ...

Vidva sta uživala tam, nam pa je dano uživati ob tvojem branju in slikah. Hvala ti za vsako objavo posebej. Soseska S. Forest pa je tudi meni zelo všeč...Pozdrav.

Ne-Ja pravi ...

Vajin dopust je bil res aktiven in škoda, ker gre potopis k koncu. Bom pogrešala opise in slikce - hvala ker si/sta nas popeljala po S.F. in okolici :).

Hali pravi ...

u kako sta bila pridna, bravo faci!

Valerija pravi ...

Če rečem, da vama kar malo zavidam, se ne sliši preveč lepo, čeprav ni mišljeno slabonamerno. Bi pa z veseljem potovala z vama :)