nedelja, 19. oktober 2014

Sončna jesenska sobota

Pridite z menoj, da vam pokažem, kako lepa je Slovenija na sončno soboto v oktobru. :-)


Kako težko je nagnati žabo v vodo? Približno tako težko, kot mene prepričati, da grem z dragim na jesenski potep po Sloveniji. :-) Dragi je s prijatelji že dalj časa načrtoval malo daljšo jesensko vožnjo z motorjem. Navadno ne grem zraven, ko gredo fantje na potep, tokratnega izleta pa nikakor nisem želela zamuditi. Najtežji del poti je bil vstati iz tople postelje sredi noči. No, ob petih zjutraj ni noč, je pa tema, kar je zame skoraj isto. :-) Na pot nas je šlo pet, s štirimi motorji. Žiga, Dejan in moj dragi so motoristični veterani, Andrej pa je popolni začetnik. Dva BMW-ja, Yamaha in Suzuki. Pisana druščina torej. :-) Ob pol osmih zjutraj smo že pili kavico v Slovenski Bistrici.

Odločili smo se, da avtocesto zapustimo pri Vranskem in gremo skozi Tuhinjsko dolino. Sonce nas je kmalu pozdravilo in nam pokazalo našo lepo malo deželico v najlepši luči. Vrhovi Julijcev so bili v zgodnjem dopoldnevu še oviti v meglo. Naslednji postanek je bil v Krajnski gori.




Fantje so želeli pot nadaljevati čez Trbiž in potem čez Predel nazaj v Slovenijo. Poskusili so me prepričati, da je na Vršiču megla in da ne bo lepega razgleda. Nisem se pustila prepričati. Še celo vreme sem preverila. Na koncu so popustili. Pravi kavalirji. :-)

Pot čez Vršič je zame skoraj kot romanje. Veliko mi pomeni. Včeraj pa je bilo res sanjsko. Skozi prisojnikovo  okno je sijalo jesensko sonce, obraz Ajdovske deklice pa so zakrivale sence. Vso pot do vrha ni bilo niti sledu o megli, ki so se je fantje tako bali. Rahel veter je vrtinčil odpadlo listje in bilo je, kot da se vozimo med zlatim dežjem.


Ko smo se začeli spuščati na Primorsko stran, je postajalo vedno bolj toplo. Najlepše darilo po naporni vožnji skozi vseh 50 ovinkov čez prelaz Vršič pa je pogled na Sočo.

Po dolini Trente se je z motorjem zelo lepo peljati. Tudi na zadnjem sedežu. :-) Kot bi mignil smo bili v Bovcu.


Nadaljevali smo proti Kobaridu in pred Tolminom zavili za Novo Gorico.



Naš naslednji cilj je bilo morje. Dejan je predlagal, da gremo do Kopra skozi Trst. Predlog smo seveda soglasno sprejeli. :-)

Takole smo pozirali na obali v Trstu. Ker nam je že pošteno krulilo v želodcih, smo Trstu na hitro pomahali v slovo in se odpeljali proti Kopru.



Tudi kosilo v Kopru je bilo Dejanov predlog. Od vseh nas je on največji gurman in pozna vse gostilne po Sloveniji, zato je njegovi presoji vredno zaupati. :-))





Kljub temu, da se je oktober že prevesil v drugo polovico, je bilo kopališče v Žusterni polno, kot sredi poletja. Ljudje so se sončili in kopali in prav žal mi je bilo, da nisem vzela s seboj kopalk.  Medtem, ko smo čakali, da nam pripravijo kosilo, sva se z dragim sprehodila do morja




 Kosilo je bilo okusno in malo preveč obilno in le s težavo smo se stlačili nazaj v motoristično opremo. :-)


Proti domu smo jo mahnili po stari cesti čez Črni Kal in Kozino do Postojne, potem pa še po eni cesti, ki jo je z motorjem obvezno prevoziti - čez Planino pri Postojni, čez kačje ride. :-) Spomini iz otroštva na to cesto niso najlepši. Ubogi Fičko, naložen do vrha in še čez, je jokal in stokal in kuhal in kašljal v dolgih kolonah čez te klance. :-) Danes pa je cesta prazna in kar kliče po nabijanju adrenalina v ovinkih. Ampak ne za resne motoriste, kot smo mi. :-))

Še zadnja fotografija iz postajališča na Barju, predno se je stemnilo. Do Slovenske Bistrice smo se peljali po avtocesti. Dejan je nadaljeval po avtocesti do Murske Sobote, do doma. Mi smo pa šli čez Ptuj proti Ormožu. Tam sta se poslovila še Žiga in Andrej in zadnje kilometre do doma sva z dragim prevozila sama. Ko sva "pristala" pred domačo garažo, je bila na dnevnem števcu kilometrov številka 750. Kar lep zalogaj za en dan. :-)

Lep pozdrav do naslednjič. :-)




24 komentarjev:

jasna varcakovic pravi ...

Tvoja Slovenia je istinski lijepa zemlja; divne fotke!

vilinke pravi ...

Zelo lepo,si mi kar naredila lušte,da si kupima motor in isto uživama kot vidva z dragim. Ampak bo motor moral še par let počakat,da otroci zrastejo :(
LP Vilinke

Martina pravi ...

O kako krasne fotke. Vjeujem da ste uživali, Divan vikend ste imali.
Lp, Martina

Danica pravi ...

Te tvoje potopise je tako lepo brati. Da o fotkah sploh ne govorim.
Kot praviš sama, 750 km v enem dnevu je res hvale vredna razdalja.
Upam, da vama bo jesen naklonjena vsaj še za eno turo.
Lp Danica

Ustvarjalni utrinki Tamara P. pravi ...

Krasen sobotni izlet
vreme pa je bilo poletno na našem koncu
in vesela sem da si ga občutila
lp Tamara

Klara pravi ...

Čudovit izlet...naša deželica je tako majhna in lepa, da jo res lahko vidiš v skoraj enem dnevu. Vidim, da si bila tudi pri nas na obisku. Super lokacijo za kosilo ste najdli...škoda pa, da je "house of rock n' roll" (Snack Bar) še zaprt. No, drugič, ko boš spet kaj v Kopru, se oglasi... ;))

Helena pravi ...

Joj, kakšna super tura avantura! Pa te po tako dolgi vožnji ne boli ta zadnja in še kaj? :) Midva imava enakega, vendar sem že po 100 km čisto "polomljena" :)

Adrijana Knez pravi ...

Spet ena krasna tura, kjer so res skriti biseri naše prelepe dežele ;))
Lp, Jana

oldpunca pravi ...

Letos sem natrenirala tazadnjo in še marsikaj, saj sva se res dosti vozila. :-)

Carmen S. pravi ...

Hallo liebe Sonja,
deine kleine Reise und die tollen Fotos ist einfach wunderschön. Bin total begeistert. :)))
Liebe Grüße, Carmen

oldpunca pravi ...

Zmenjeno. :-)

Vladuška pravi ...

Odlicen izlet in res veliko prevozenih kilometrov. Ampak se splaca izkoristiti to cudovito, toplo jesen.

Hali pravi ...

Res ste super izkoristitli to krasno soboto. Užitek je bilo potovati s tabo!

Simona pravi ...

Izlet in pol. Čestitke.

Unknown pravi ...

Lep izlet ste naredili. Midva z dragim imava road tripe kar z avtom. Sem se pa kar malo zamislila nad sabo, ko sem videla slike gostilen, saj sem namreč v obeh bila. Ampak imam dobro razlago, ena je na poti v MB kjer smo študirali, in smo odšli na kavo. Druga je pa v Kranski Gori, kjer smo se zabavali, ko so bili skoki v Planici. :)

Renata pravi ...

Krasen izlet, krasno vreme. Lepo si nam opisala tudi v sliki to pot.

Sandra Pecić pravi ...

Pa zašto mi to radiš?? :) Znaš da posle svakog ovakvog posta poželim da se vozim motorom..:: Slovenija je predivna, a i to kako se ti začas uklopiš u iznenadni izlet. Tako treba.
Ma sve je lepo, i taj lokal po preporuci gurmana (pa nego koga drugog) koji verovatno pušta i dobru muziku, a naročito te primamljive lignje;)) Jako mi se sviđa mladalački duh koji ti i muž negujete na pravi način.. Bravo i poljubac od mene

Ne-Ja pravi ...

Mislim Sonja, pelješ se mi skoraj čez dvorišče in ti ne da bi javila - c, c, c... Drugič, ko boste imeli v planu "ride" obvezno javi - ste zamudili en fantastičen kostnajev piknik, čeprav po tvoji foto seansi sklepam, da vam ni bilo hudega na motorju :). Hvala za čudovite fotke.

MOJCA BOŽIČ pravi ...

Meni sploh ni potrebno potovati po svetu ali pa hoditi v knjižnico po knjige, ko je potrebno mojima mulcema, ki sta še v šoli, narediti kakšen referat o različnih krajih...samo Sonjin blog odprem in voila...vse imam na dlani...še celo fotke so lepše, kot v knjigah. Upam, da vse to beležiš in shranjuješ, da boš obujala spomine na stara leta, ko ne boš več mogla zlest na motor. Hvala, da lahko potujemo s teboj. čao

Zvonka pravi ...

Vesela sem za vas, da ste preživeli tako lepo soboto in hvala, da si vtise v sliki in besedi delila z nami. Ti to res znaš. Lp

Metuljčica pravi ...

Tvojo kroniko potovanja vedno znova rada prebiram. Si čisto blizu mene kofetkala............., morda pa se nama kdaj prekrižajo poti.

Janja pravi ...

Ponovno odlična objava v sliki in besedi. Lp

Unknown pravi ...

Uau kakšna dogodivščina!:) In to vse v enem dnevu! In lepe slikice!:)

• ♥ Natali ♥ • pravi ...

Jao Sonja,navadno pogledam fotke preden se lotim branja..in glej ga zlomka zagledam naš Plec, kar pritisk mi je narasel. tu si bila pred mojim nosom in se nisva srečali !$#%/%&/)=grrr
noja, vesela sem, da ste srečno prevozili to lepo slovensko primorsko "kačo".Naslednjič pa ne odpustim,da se ne bo srečali!!!