nedelja, 27. julij 2014

Z motorjem v Romunijo - tretji delSte pripravljeni za obisk gradu, v katerem je bival Drakula? :-)

Mesto Bran z gradom
Grad v Branu, ki se dviga nad mestom, je odlično obiskana turistična točka. Pod gradom prodajajo spominke in vso mogočo navlako, kar pač paše ali pa tudi ne paše zraven. Tako, kot povsod. 

Motoristi
Ko pa mimo varnostnika, ki kontrolira vstopnice (mimogrede: vstopnina je za naše razmere simbolična) prestopiš v grajski park,  se začne druga zgodba. Nikjer niti sledu o kiču. Vse pošlihtano in porihtano v nulo. Niti papirčka ni na tleh.

Park pod gradom
 
Dragi je opremljen

Vhod v grad

Grad in prostori v njem so mičkeni v primerjavi z gradovi, ki sem jih videla drugje. Razstavljeno je kar precej pohištva in nekaj razstavnih eksponatov opremljenih celo s certifikatom o pristnosti, veliko lepih slik ter viteških oklepov. Hodili smo po skrivnih stopnicah, prišli iz enega prostora v drugega skozi omare in se pri tem prav lepo zabavali.

Pogled skozi rešetke


Skrivni prehod med nadstropji

Ali je zelo ozko, ali pa jaz preveč rada jem... :-)
 
Izhod iz prehoda

Bi kdo ugotovil, da so v omari stopnice? :-)
 
Rodbinsko drevo krvoločnega grofa
 

Pogled na dvorišče

Poudarek na to, da naj bi v tem gradu prebival tudi Vlad Tepeš, je skoraj neznaten. Veliko bolj omenjajo, da je v gradu živela romunska kraljeva družina. V delu gradu so razstavljene mučilne naprave iz časa inkvizicije, je pa tisti del za otroke zaprt, kar mi je bilo tudi všeč.  V glavnem, Drakule ni bilo doma, ko sva mu midva stikala po stanovanju. 
  

Popoldne sva spet požirala kilometre cest med planinami in gozdovi. Da se nisva preveč zaprašila, naju je vsakih nekaj kilometrov opral dež. Ampak nič nevarnega :-).  Vozila sva se skozi zelo lepa mesta, kjer je bilo veliko turistov, mimo ogromnih zapuščenih tovarn in skozi mesto Ploiesti, kjerje bila prva rafinerija nafte na svetu.

Sinaia

Zapuščena tovarna


Ploiesti

Ploiesti
Ko sva se ustavila v mestu Gaesti, sva bila že tako domača, da sva jakne in čelade, namesto da bi jih zaklenila, kar vrgla na motor in šla iskat lokal, da kaj popijeva. Za nama je privihrala starejša gospa in naju z gestami opozarjala, da naj paziva na svoje stvari, da nama jih ne ukradejo. Zahvalila sva se in priklenila jakne in čelade na motor z močnimi ključavnicami. Super občutek, ko v tujini nekdo pazi nate s pozitivnimi nameni!

Gaesti
Ta dan sva potovala res hitro in brez težav, zato sva »pridobila« več kot 50 kilometrov, glede na plan. Prenočišče sva našla v kraju Curtea de Arges, v privatnem penzionu.

Med temi rožami sva prespala

Hišice so v tem predelu zelo načičkane

Curtea de Arges

Curtea de Arges

Center mesta
Mesto, bolj mestece, mi je bilo všeč, le klateških psov je bilo veliko. Niso pa bili napadalni in vsi so imeli v ušesih čipe, se pravi, da jih imajo evidentirane.  S klateškimi psi imajo na tem območju verjetno kar težave, saj sva jih ta dan na cesti in ob cesti, kjer sva se vozila, videla zelo veliko. Pravzaprav se da ob romunskih cestah videti vse sorte živali, saj se krave, konji in ovce prosto pasejo naokoli, na cesti in to na glavni, pa sva ves čas srečevala konjske vprege, s katerih so nama veselo mahali otroci in odrasli.

Mestece Curtea de Arges leži ob vznožju planine Arges v Transilvanijskih Alpah, čez njo pa je speljana ena najlepših gorskih cest na svetu Transfagarasan. Na tem linku si lahko o cesti preberete več, jaz pa vam rajši napišem, kako sva jo doživela midva z mojim dragim.

Cesta je odprta, juhu :-)
Glavni razlog, da sva sploh šla v Romunijo, je bila prav ta cesta. Dragi si jo je močno želel prevoziti z motorjem. Moja malenkost je doma samo bežno pogledala na sliko in rekla: »Super zgleda«. Ko pa sva zavila med hribe in doline, po katerih je speljana cesta, pa je tudi moje potepuško srce začelo utripati v drugačnem ritmu.
 V enem izmed ovinkov sva naletela na motoriste iz Novega Sada, ki sva jih videla v mestu že prejšnji dan. Tudi oni so opazili naju. Pozdravili smo se, malo poklepetali in se poslikali. Pozneje smo se še parkrat dohiteli in prehiteli.
Vidi, naši :-)

Daj, da i ja slikam vas dvoje :-)
Ko sem na obcestnem kamnu v enem izmed ovinkov prebrala, da sva že na višini 1600 metrov, sem pomislila na naš Vršič. Ampak vzpona še kar ni hotelo biti konec. Navdušena sva bila nad razgledom, nad samo cesto, celo nad vremenom. Vrhovi gora so bili sicer zaviti v meglice, cesta pa obsijana s soncem. Veliko sva ustavljala, se navduševala nad čudovitim razgledom in fotografirala.


Gorski prelaz je na višini 2044 metrov. Skozi tunel sva se pripeljala naravnost med stojnice z vsem mogočim od klobas, sira, sadja, pa do kiča. Čaj sva spila v gorski koči ob poslušanju muzike AC/DC. Tam sva tudi izvedela, da so okoliški vrhovi visoki okoli 2500 metrov.

Ponoči je prelaz zaprt

Je kdo lačen ? :-)
Ko so se začele meglice spuščati, sva se začela spuščati tudi midva – na drugo stran gore proti mestu Sibiu. Tukaj je še nekaj fotografij za lušte  

 Še nekaj dogodivščin nas čaka :-)

13 komentarjev:

 1. Uzivala sam citajuci ove tvoje putne reportaze. Imas dobro oko za divne predjele i male detalje. Koje putovanje je sljedece na listi?

  OdgovoriIzbriši
 2. Wow, svaki put sve više iznenađuju slike i ljepote Rumunjske. Sviđa mi se ovaj tvoj putopis.
  Lp, Martina

  OdgovoriIzbriši
 3. Draga Sonja...tudi jaz sem uživala pri branju. Všeč mi je labirintski grad ;) in "šviga švaga" cesta čez gorski prelaz ;))) Res sta veeelikooo doživela in komaj čakam nadaljevanje romunske dogodivščine.
  Pozdravček, Jana

  OdgovoriIzbriši
 4. Se strinjam s Tamaro. Jaz pa na morju namesto, da bi šla na motor in v ovinke :P

  OdgovoriIzbriši
 5. Sonja, res sta izbrala super pot. Lp

  OdgovoriIzbriši
 6. Super potovanje, lepi razgledi in doživetja. Jaz pa sem Romunijo istovetila le z gradom od Dracule,.. pa še to je bolj larifari,...smo se pa prav zaradi tvojega gradu in potovanja odločili, da zdownloudamo en film od Dracule in si ga ogledamo. :), pa od Vlada Tepeša sem tudi vse prebrala.

  OdgovoriIzbriši
 7. uuuuuu hudo:)))) ja z mozem kr bereva in paseva ocke na fotkah:)))) sta nama nardila lušte:)))bo treba coperja zajahat in se odpelat :)))

  OdgovoriIzbriši
 8. Tele čudovite fotografije so pa res za lušt.

  OdgovoriIzbriši
 9. Ooo, svetoven grad!! In pokrajina in lepe hišice in zanimive strehe,....Kako je Romunija lepa!

  OdgovoriIzbriši
 10. Lepa narava,fotografije kot vedno super.

  OdgovoriIzbriši
 11. Res nadvse zanimivo. Fotke so tudi full dobre.

  OdgovoriIzbriši
 12. Uživam v branju tvojega potopisa. Prav podoživljam vajino pustolovščino ob krasnih fotkah. Super si... :))

  OdgovoriIzbriši

Vesela sem vašega obiska in komentarja. Hvala!