torek, 15. maj 2012

Sirup iz bezgovih cvetov

Sezona vkuhavanja se je začela :-) Včeraj sem nabrala bezgove cvetove in jih namočila, danes pa sem skuhala "prvo rundo" bezgovega sirupa.

Recept je čisto enostaven:
30 bezgovih cvetov preliješ s tremi litri vode
24 ur morajo biti cvetovi namočeni in pokriti
naslednji dan tekočino precediš
dodaš 3 kg sladkorja in 60g citronske kisline
premešaš in segrevaš skoraj do vrenja in
naliješ v steklenice


                                                      Vse skupaj pa izgleda takole








Rum je moja mala skrivnost in ga ni v receptu :-) Nekaj kapljic ga nalijem v oprane steklenice in nekaj kapljic na pokrovček. Ko je moj dragi pred leti videl, kaj delam, je izjavil, da mu je končno jasno, zakaj otroka tako rada pijeta moje sokove :-)

Danes mi je uspelo tudi spakirati in odposlati paket z domačimi dobrotami na Švedsko, mojemu študentu :-) Od lanskega septembra pa do danes sem jih poslala 7. Postajam ekspert za pakiranje :-)

Lep pozdrav do naslednjič :-)



2 komentarja:

Urška pravi ...

Mmmmm, bezgov sirup! Tvoj recept je super, ker šele na koncu dodaš sladkor. Na ta način cvetovi spustijo več arome.
Pridna si bila, zdaj je zaloge za kar nekaj mesecev :)
Jaz se ga bom tudi spravila delat v prihajajočem vikendu! :)

oldpunca pravi ...

Do danes se je zaloga povečala na 20 litrov :-) Dve "rundi" še naredim čez vikend, potem pa bo verjetno res dovolj do naslednje pomladi :-)
Zanimivo, kar praviš o sladkorju. Sploh nisem razmišljala o tem. Pač uporabljam stari, preizkušeni recept :-)