Sezona vkuhavanja se je začela :-) Včeraj sem nabrala bezgove cvetove in jih namočila, danes pa sem skuhala "prvo rundo" bezgovega sirupa.
Recept je čisto enostaven:
30 bezgovih cvetov preliješ s tremi litri vode
24 ur morajo biti cvetovi namočeni in pokriti
naslednji dan tekočino precediš
dodaš 3 kg sladkorja in 60g citronske kisline
premešaš in segrevaš skoraj do vrenja in
naliješ v steklenice
Vse skupaj pa izgleda takole
Rum je moja mala skrivnost in ga ni v receptu :-) Nekaj kapljic ga nalijem v oprane steklenice in nekaj kapljic na pokrovček. Ko je moj dragi pred leti videl, kaj delam, je izjavil, da mu je končno jasno, zakaj otroka tako rada pijeta moje sokove :-)
Danes mi je uspelo tudi spakirati in odposlati paket z domačimi dobrotami na Švedsko, mojemu študentu :-) Od lanskega septembra pa do danes sem jih poslala 7. Postajam ekspert za pakiranje :-)
Lep pozdrav do naslednjič :-)
2 komentarja:
Mmmmm, bezgov sirup! Tvoj recept je super, ker šele na koncu dodaš sladkor. Na ta način cvetovi spustijo več arome.
Pridna si bila, zdaj je zaloge za kar nekaj mesecev :)
Jaz se ga bom tudi spravila delat v prihajajočem vikendu! :)
Do danes se je zaloga povečala na 20 litrov :-) Dve "rundi" še naredim čez vikend, potem pa bo verjetno res dovolj do naslednje pomladi :-)
Zanimivo, kar praviš o sladkorju. Sploh nisem razmišljala o tem. Pač uporabljam stari, preizkušeni recept :-)
Objavite komentar