sobota, 03. avgust 2013

Riževa torta

Danes so ga pa žgali od zgoraj :-) Pa naj bo vroče, saj je poletje! Kljub temu, da sem se ves dan kopala v znoju, mi je uspelo vsaj za silo spucati stanovanje.

Sicer pa nisem nameravala jamrati o vročini, pač pa napisati recept za riževo torto iz prejšnje objave. Torej, Tina B.  tukaj je recept, kot sem obljubila :-) Priprava ni nobena umetnost, je pa res, da traja nekaj časa. Tale torta je naša najljubša in že večkrat sem jo pripravljala. Količine so za tortni model s premerom 26 cm.


Biskvitna podlaga:
3 jajca
12 dag sladkorne moke
12 dag moke
malo pecilnega

Beljake stepemo v trd sneg in mu med stepanjem dodamo rumenjake, sladkorno moko in na koncu še moko s pecilnim praškom. Pečemo na 180 stopinj približno 15 minut (jaz preizkusim z zobotrebcem, če je že pečeno).

Rižev nadev:

16 dag okroglega, neglaziranega riža
1/2 litra mleka
1 čajna žlička masla
1 vanilin
10 dag kristalnega sladkorja
5 listov želatine
1/2 litra sladke smetane
1/2 kg sadja iz kompota (meni se zdi najboljša kombinacija breskve in hruške, tokrat sem uporabila sveže sadje, ki sem ga malo skuhala)
ščepec soli

Sadje za nadev narežemo na male kockice in ga damo na hladno.

Riž skuhamo v malo slani vodi. Kuhanega odcedimo. Mleko, maslo, ščepec soli, sladkor in vanilin zavremo. Dodamo riž in na malem ognju med stalnim mešanjem pokuhamo vso tekočino. Kuhani riž damo v skledo in ohladimo.

Sladko smetano stepemo in damo na hladno. Želatino zmehčamo v hladni vodi.

Želatino ožamemo in jo nad vodno soparo razpustimo. S sadjem in tretjino smetane jo vmešamo v riž. Dodamo še preostalo smetano. Riževo maso polijemo po biskvitu, ki je ostal v tortnem modelu (biskvit je boljši, če ga malo navlažimo, kar sem jaz tokrat pozabila) in damo v hladilnik za najmanj dve uri.

Okrasi pa se lahko po želji. V originalnem receptu je bila torta okrašena s kivijem in tortnim prelivom. Ampak potem bi bilo potrebno še kakšno uro počakati pred serviranjem, za kar pa moji sladkosnedneži nimajo potrpljenja :-)

Lep pozdrav do naslednjič :-)



12 komentarjev:

  1. Fino ste se sladkali! Zelo dobro in okusno izgleda! Hvala za recept!
    Pozdravček,
    Simona

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala za recept:)bomo preizkusili ob priliki:)

    OdgovoriIzbriši
  3. Tole bomo pa sigurno sprobali, hvala za recept.

    OdgovoriIzbriši
  4. U tole pa more bit res dobro, bo treba probat :) Hvala za recept. lp

    OdgovoriIzbriši
  5. Bez bzira je li vruće ili hladno,slatko uvijek može;) Mljac!

    OdgovoriIzbriši
  6. o njami tole se dobro bere. mogoce bom naslednje dni našla čas da jo naredim za moji teti ki prihajat k meni na obisk...ena iz USA druga iz FR :)

    OdgovoriIzbriši
  7. Tole pa izgled naravnost slastno.Mnjamiii.
    Hvala za recept.
    LP :)

    OdgovoriIzbriši
  8. mmm tole bo pa za probat!!!
    Hvala za recept :-))

    OdgovoriIzbriši
  9. Hvala za recept. Tole pa sigurno preizkusim.

    OdgovoriIzbriši
  10. Hvala za recept in čestitke levu.

    OdgovoriIzbriši
  11. Sonja, super si!! Hvala ti za recept. Ob priliki se vržem v delo :). Vroč pozdrav

    OdgovoriIzbriši

Vesela sem vašega obiska in komentarja. Hvala!